Dažādi

Ko iesākt, kad ilgstoši līst

13. oktobris, 2017

Kurš gan nezina seno stāstu par nabaga bagāto Ījabu! Un par viņa draugiem. Dažreiz šķiet, ka šie draugi ir nelāgi draugi, bet tā gluži nav. Nelāgā lieta bija tā, ka viņi domāja, ka visu saprot, kaut gan daudz ko nesaprata. Tomēr muļķi viņi nebija. Ne velti Bībelē tik daudz lappušu atvēlēts viņu runu stenogrammām.

Šodien, kad aiz loga atkal līst (tāpat kā vakar, aizvakar un aizaizvakar), atcerējos vienu no Ījaba draugiem, Ēlihu. Šķiet, Ēlihu bija dabas mīļotājs. Kaut arī viņš par dabas procesu būtību nezināja tik daudz kā mūsdienu piektklasnieks, tomēr vienā lietā viņš nekļūdījās – Dievs ir dabas radītājs un valdnieks.

Cita starpā Ēlihu izteica interesantu domu par to, ka arī no ilgstošām lietavām ir savs labums.

Viņš [Dievs] saka sniegam: krīti zemē, un lietum: līsti, vai lietusgāzēm: topiet vēl ilgstošākas un stiprākas! Tad Viņš piespiež cilvēku rokām kļūt bezdarbīgām, lai ikviens cilvēks izprastu Viņa rīcību. Tad zvēri nolien savās alās un noliekas gulēt savās slēptuvēs.” (Ījaba 37:6-8; 1965. gada revidētais tulk.)

Uzķēri ideju, kāpēc ir slikts laiks reizēm? Saskaņā ar Ēlihu vārdiem, tas ir tāpēc, lai cilvēkiem būtu vaļa par Dievu domāt. „Viņš piespiež cilvēku rokām kļūt bezdarbīgām, lai ikviens cilvēks izprastu Viņa rīcību...” Kad nebija televizoru, datoru un pat grāmatas bija rets dārgums, cilvēkiem, līdzīgi dzīvniekiem, neatlika nekas cits kā doties pajumtē un gaidīt labākus laikus. Bija vaļa domāt par dziļākiem un augstākiem jautājumiem. Sanāk, ka slikts laiks dažreiz ir labs laiks.

Lai panāktu līdzīgu efektu mūsdienās, būtu jāatslēdz valstī elektrība un jābloķē elektronisko sakaru frekvences, ar sliktu laiku vairs nepietiek. Bet varbūt varam pamēģināt – nākamreiz, kad būs ilgstošas lietavas, atcerēties Ījaba drauga Ēlihu viedos vārdus. Un vērst domas augšup pie dabas radītāja un Valdnieka. Vai vienkārši palasīt viņa vēstuli mums, Bībeli.



Uzdot jautājumu

Kļūda!
Lauks ir obligāts!

Kļūda!
Ievadi korektu e-pasta adresi!

Kļūda!
Trūkst jautājums!